2009. március 30., hétfő

ER - Száj- és körömfájás



Nem akarok senkit untatni a részletekkel, nem méznyalás. Pedig... Nem halálos, és van ellene vakcina. Hogy miért nem oltunk? Mert akkor az Amerikai Egyesült Államok nem venné meg a marháinkat. (Kíváncsi vagyok, így mennyit vesznek, no de ne kukacoskodjunk.) Mi (Európa en bloc) mentesek vagyunk, de néha akad gikszer.

Néhány éve, például Angliában volt komoly járvány. Hosszú hónapokig nem tudták megfékezni. Ami hibát el lehet követni, azt elkövették. Csak 12 nap után vették észre, vágóhídon. Ekkorra már egy állatszállító remekül végighordta fél Anglián. A legelőre a tomboló járvány idején úgy hajtották át az állatokat, autóúton; elöttük, mögöttük fertőtlenítőszőnyeg. A nomád módon tartott állatoknál a következő diagnosztikai módszerrel dolgoztak: ha el tud szaladni, egészséges. Végül állatorvosokat importáltak, időszakos jelleggel. Ők olyan közmegbecsülésnek örvendtek, hogy este nem mertek kimenni az utcára. Először a rendőrség ment be a farmokra, elkobozni a fegyvert, majd mehettek az állatorvosok is. Végül, nagy nehezen, sikerült legyőzni a jeárványt.

Hasonló szituációk elkerülésére tartottak nálunk gyakorlatot az egyetemen. Mármint, ha nálunk üt be a krach, és minket zárnak le (be). Felmerültek lényeges kérdések, egy napba telt eldönteni, ki mindenki vehet részt egy ilyen bevetésben: Egyetem, helyi Köjál, tűzoltók, rendőrség, vöröskereszt. A hét további napjai feltehetőleg az irányítás eldöntésével teltek. Másik központi kérdés az volt, a menza hány főt tud ellátni. Prof mondta, hogy ez nem vicces, őket anno egyszer bekasznizták, sertéspestis miatt, és a kerítésen dobálták be nekik az ételt. Így már tényleg nem olyan vicces. Természetesen, komoly a téma, de az angolok tényleg rengeteget szerencsétlenkedtek.

Nincsenek megjegyzések: