2009. március 18., szerda

Labor, higiénia

A háötennegy (H5N1) mizéria végre lecsengeni látszott, ám a kutatóintézetekben és gyógyszerlaborokban tovább folyik a munka. Mondhatnám, lázas munka, de az lehet, hogy ízléstelen lenne. Történt ugyanis nemrégiben, hogy egy vakcinán dolgozó amerikai gyógyszercég, a Baxter fertőzött oltóanyag-mintákat küldött szét: Ausztriába, Németországba, Csehországba és Szlovákiába. A cseheknél a tesztállatok (vadászgörények) hullani kezdtek, mint a legyek, ekkor lett gyanús az egész (azt hitték, nem élő vakcinával dolgoznak). A labormunaktársak azóta is karanténban. Forrás. Az egészben az a legszebb, hogy a Baxter nem érezte szükségét, hogy bárkinek is szóljon, mielőtt lebuktak a cseheknél. Felügyeleti szervek, egészségügyi miniszterek, stb, stb. Most már a WHOt is érdekli a dolog. Hibák, tévedések előfordulnak. Egy vakcina (kísérleti stádiumban) akkor is veszélyessé válhat, ha mindenki mindent jól csinál. Na de hogy lapítsanak utána, mint sz.. a fűben!..
Én már az angolok száj- és körömfájás - szerencsétlenkedése után mondtam, hogy az angol nyelvűekkel vigyázni kell, amiből járványt lehet csinálni, abból nekik sikerül.

Már-már elült volna a felkavart por, mikor jött a következő hír: egy német kutatóhölgy magába szúrt egy tűt. 3 pár kesztyűn keresztül. A tűn ebola volt. Ennyit a német precizitásról. Ellenben tessék megfigyelni, milyen profi mozgó katasztrófaegységük van a németeknek. Jó hír, hogy a hölgy vérében nem mutatták ki a kórokozót, de biztos, ami tuti, karanténba került ő is. (Külön a madárinfluenzásoktól.)

2 megjegyzés:

Fauna írta...

Szegény vadászgörények... :(((

Lódoktor írta...

Hát jah. De mivel rájuk veszélyes leginkább a H5N1, valszeg nekik (is) tervezik a vakcinát.