2009. február 27., péntek

Fagyi van?

Kérdeztem reménykedve hétfőn Tamásiban, a Simon cukrászda-kávéházban. Nem volt, lévén február közepe. Volt viszont finom latte macchiato, néhány más kávékülönlegesség mellett. Nem is szólva a pultnyi étvágygerjesztő süteményről. A különlegességek közül - sült túrótorta és Tamási szelet - az utóbbit választottam. Nem bántam meg. Krémeslapon házi csokoládéréteg, majd tejszínes krém, piskóta és újabb tejszínes krémréteg jött, a teteje kakaóval megszórva. A belső teret a bordó és sötétbarna színek uralják, néhány, a múlt század eleji Tamásit bemutató fotóval.

Ízek: ****
Kiszolgálás: ***
Árak: baráti
Stílus: *** és fél

***

És akkor egy kicsit a környékről:
Kulturális szempontból Szekszárd sokkal job célpont, a Tamási - Regöly - Pacsmag háromszög viszont sokkal gazdagabb természeti látnivalókban. A két legfontosabb látnivaló a Gyulaji erdő, egyik legrégibb dámvadállományunkal és a pacsmagi halastavak körüli tájvédelmi körzet, több természetfotós kedvelt 'vadászterülete'. Egyik leggazdagabb madárparadicsomunk, szürke gémek, kócsagok, ragadozó madarak költőhelye, és még erdei iskola is működik itt.
A történelmet testközelből megismerni vágyók nem fognak csalódni Cziráki Viktor kísérleti régészeti telepében. A másik hasonlóan érdekes hely a Tamási és Regöly között álló Somolyi templomtoronyként ismert rom, ami az egykori falu egyetlen emléke.
A környék alkalmas még lovas- és pincetúrákra. A helyi borok kellemesek, de nem vehetik fel a versenyt a szekszárdi vagy a villányi borvidékkel. Jelentős továbbá a vadászható nagyvadállomány.
A következő bejegyzésben néhány kép következik.

Nincsenek megjegyzések: