2008. július 18., péntek

Futebol, Fado, Fátima

A portugálokat legjobban kifejező F-betűs szavak. Nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Nemrégiben Bécs egyik (a kevés közül) portugál éttermének, a
Senhor Vinho-nak a konyháját élvezhettem többedmagammal. Az idő sajnos nem engedte meg, hogy a belső udvarban vacsorázzunk, viszont a belső tér egyszerű, már-már puritán, de ízléses berendezése kárpótolt minket. Az azulejo-k és a hangszóróból halkan szóló fado egyből nosztalgiával töltött el. Étlap nincs. Ezt egy tábla helyettesíti, az aznapi ajánlat krétával felrótt soraival. Portugálul. A pincér elmagyarázza, mi micsoda, és ha elmondjuk, mit képzeltünk el vacsorára, ajánl valamit, ami a legközelebb esik elképzeléseinkhez. Caldo verde-t sajnos ezúttal sem kaptam, bár felajánlották, hogy külön kérésre desszertnek összehozzák. Lemondtam róla, de majd legközelebb! Halételekben nincs hiány, szimpatikus portugál ínyencségekkel ingerlik a vendégek ízlelőbimbóit. Végül egy kétszemélyes halpaprikás-szerűség (Cataplana) kagylóval dúsított verziója, rizses kacsa és grillezett nyelvhal mellett tettük le a voksunkat. A kenyér és fűszervaj mellett előételként felszolgált olajbogyó is ízletes volt. (Érdekes, eddig valahányszor jó olajbogyót ettem, az mind portugál volt. Lehet, hogy tudnak valamit ezek a luzitánok?!)
Desszert gyanánt, és mert ezt vétek kihagyni, a Quinta do Portal 10 éves Tawny-ja mellett beszélgettünk még egy keveset. Portói volt. Tawny*. 10 éves.

Stílus: *** és fél
Étel: ****
Ár: osztrák közép-felső
Kiszolgálás: *****

* Nem érdekel, ha most bárki is sznobnak tart, akkor is van különbség, érezhető különbség a Tawny és a fiatalabb Ruby között.

Nincsenek megjegyzések: